niedziela, 2 lutego 2014

Kartki żywnościowe

Od stycznia 1915 roku w całych Niemczech wprowadzono racjonowanie żywności. Najpierw racjonowano chleb i mąkę, później masło, ziemniaki, mięso i cukier. W następnym roku zaczęto rozprowadzać na kartki odzież i bieliznę, a od 1917 także węgiel. System racjonowania obowiązywał jeszcze w 1920 roku.
  Poniżej mocno zniszczona kartka z Neidenburga z tego okresu.
Stadt Neidenburg Lebensmittelkarte 

System kartkowy obowiązywał również w okresie II w. św. Kartka z pieczęcią z Neidenburga.
Reichsfettkarte 



Także w PRL-u w Nidzicy obowiązywał system reglamentowania. Kartki na mięso z 1987, 1988 i 1989 roku.





tagi: Neidenburg, Nidzica, Masuren, Ostpreussen, Ortelsburg, Nibork, Hohenstein, Allenstein, Królewiec, Osterode, Soldau, Dąbrówno,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz